Festiwal

Festiwal Nauki w Krakowie
a | b
Technika-Środowisko-Zdrowie
Uniwersytet Rolniczy - Program Drukuj
 

Uniwersytet Rolniczy

im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

 

WYKŁADY, PANELE DYSKUSYJNE, SPOTKANIA, PRELEKCJE

 

 

CZWARTEK, 15 maja 2008

GODZINA

 

ORGANIZATOR/MIEJSCE

9.00-15.00

Spotkanie ze zwierzętami
(dla grup zorganizowanych - uczniów szkół podstawowych
i średnich)
- ekspozycja zwierząt gospodarskich (mini zoo)  ekspozycja pojazdów konnych i wyposażenia jeździeckiego
- przejażdżki konne

Stacja Doświadczalna Wydziału Hodowli
i Biologii Zwierząt w Rząsce,
ul. Krakowska 11
(dojazd autobusami nr 238 i 258)

Prosimy o wcześniejsze potwierdzenie udziału:
tel. 012 6624077 (79), 0694613706

PIATEK, 16 maja 2008

10.30

Rolnictwo z komputera
dr Agnieszka Stokłosa

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
al. Mickiewicza 21,sala XII

11.30

Przypadek w chemii
dr Andrzej Danel, dr Paweł Szlachcic

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
al. Mickiewicza 21, sala XII

10.00-13.00

Cykl wykładów pt. Interakcje: Środowisko – Zwierzę – Człowiek
Wpływ ksenobiotyków na czynność układu rozrodczego
dr hab. Andrzej Sechman
Wpływ zakłóceń pola geomagnetycznego na organizmy żywe
dr inż. Barbara Tombarkiewicz
Wpływ zanieczyszczenia środowiska wodnego na rozród ryb
dr Magdalena Socha
Rola melatoniny w rozrodzie zwierząt
dr inż. Edyta Molik
Zachowania społeczne u trzody chlewnej
dr Jacek Nowicki

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
al. Mickiewicza 24/28, s. 125

(Prosimy o wcześniejsze potwierdzenie udziału:
tel. 012 6624077 (79), 0694613706)

10.00

Wpływ metali ciężkich na zdrowie człowieka
mgr inż. Dawid Bedla
(odbiór próbek wody do badania pół godziny przed wykładem)

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
al. Mickiewicza 24/28, s. 120

11.00

Spożycie mięsa – za i przeciw
prof. dr hab. Władysław Migdał

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122, s.0.26 (s. wykł.1)

11.30

Jak prawidłowo odżywiać się – współczesne zalecenia żywieniowe
dr inż. Aneta Kopeć

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122, s.0.26 (s. wykł.1)

9.00-14.00

Zwiedzanie laboratoriów Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt
- sztuczny żwacz
- jak oznaczać wartość energetyczną oraz składniki pokarmowe pasz ?
- oznaczanie stężenia hormonów w tkankach
- oznaczanie leptyny i melatoniny w krwi zwierząt
- mikromanipulator do pracy z zarodkami ssaków

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
al. Mickiewicza 24/28, s. 125

Prosimy o wcześniejsze potwierdzenie udziału:
tel. 012 6624077 (79), 0694613706

10.00-14.00

Zwiedzanie laboratoriów Wydziału Agroinżynierii:
- alternatywnych źródeł energii
- paliw rzepakowych
- fotooptycznych
- wytrzymałościowych materiałów biologicznych

Wydział Agroinżynierii
ul. Balicka 116 b

10.00-14.00

Zwiedzanie Małopolskiego Centrum Monitoringu
i Atestacji Żywności

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122

19.00

Chór Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Męski Chór Środowiska Akademickiego

Klub Akademicki ARKA
al. 29 Listopada 50

SOBOTA, 17 maja 2008

10.00-16.00

Spotkanie ze zwierzętami
(dla mieszkańców Krakowa i wszystkich chętnych)
- ekspozycja zwierząt gospodarskich (mini zoo)
- ekspozycja pojazdów konnych i wyposażenia jeździeckiego
- przejażdżki konne

Stacja Doświadczalna Wydziału Hodowli
i Biologii Zwierząt w Rząsce,
ul. Krakowska 11
(dojazd autobusami nr 238 i 258)

Prosimy o wcześniejsze potwierdzenie udziału:
tel. 012 6624077 (79), 0694613706

 

FESTYN NAUKI

RYNEK GŁÓWNY

PREZENTACJE W NAMIOTACH

 

CZWARTEK, 15 maja 2008

GODZINA

 

ORGANIZATOR

11.00-17.00

Świat roślin uprawnych:
- prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki)
- modny orkisz
- dżdżownica nie tylko na ryby dobra
- niewidzialny świat mikrobów
- rezonans motylkowatych mikrostruktura żywności
- czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło
- a może plastik z ziemniaków?

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

13.00,
14.30 i 16.00

Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

11.00-17.00

Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki:
- zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.)
- „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu
- jak wykluwa się pisklę
- „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki, szczury)

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-17.00

Powietrze
- pomiary elementów meteorologicznych
- pomiary zapylenia atmosfery
- pomiary natężenia hałasu

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00 - 17.00

Wszystko o nawigacji
- zobacz Rynek Główny z lotu ptaka
- nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga?

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-17.00

Zwierzęta w lesie
- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki)
- piramida pokarmowa w lesie
- pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)
- „Ptasi wirtuozi” (obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

Wydział Leśny

12.00 i 15.00

Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci
i młodzieży

Wydział Leśny

11.00 - 17.00

Co powinniśmy wiedzieć o roślinach:
- jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka?
- warzywa i zioła - atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie
- zjawisko allelopatii
- badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw
- test na witaminę C
- zjawisko chemotropizmu korzeni
- właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców - jak to zobaczyć?
- jak produkuje się rośliny w probówkach?
Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych

Wydział Ogrodniczy

11.00-17.00

11.00-17.00

Biopaliwa:
- otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny)
- badanie bioestrów rzepakowych
- biomasa jako paliwo alternatywne
- badania mikroskopowe materiałów biologicznych
z wykorzystaniem technik komputerowych

Wydział Ogrodniczy

Wydział Agroinżynierii

11.00-13.00

Obejrzyj pożyteczne mikroorganizmy:
- mikroskopowa prezentacja mikroorganizmów wykorzystywanych w technologii żywności
- degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych

Wydział Technologii Żywności

11.00-17.00

Sprawdź swoje zmysły i stan odżywienia
- ocena stanu odżywiania ludzi na podstawie pomiarów antropometrycznych
- ocena wrażliwości sensorycznej na podstawie wybranych testów
- pomiar kwasowości (pH) napojów jako wskaźnik ich jakości

Wydział Technologii Żywności

11.00-17.00

Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie:
- izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną"
- zdrowe bakterie
- techniki histologiczne w diagnostyce
- biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

PIĄTEK, 16 maja 2008

11.00-17.00

Świat roślin uprawnych:
- prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki)
- modny orkisz
- dżdżownica nie tylko na ryby dobra
- niewidzialny świat mikrobów
- rezonans motylkowatych
- mikrostruktura żywności
- czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło
- a może plastik z ziemniaków?

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

13.00,
14.30 i 16.00

Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

11.00-17.00

Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki:
- zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.)
- „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu
- jak wykluwa się pisklę
- „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki, szczury)

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-17.00
11.00-13.00
13.00-15.00
15.00-17.00

Woda
- model poglądowy oczyszczalni ścieków opartej na osadzie czynnym
- pomiary biochemicznego zapotrzebowania tlenu BZT5
- analizator przepływowy do oceny chemicznych parametrów jakości wody
- model poglądowy do pomiaru parametrów ruchu wody

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-17.00

Wszystko o nawigacji
- zobacz Rynek Główny z lotu ptaka
- nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga?

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

13.00-15.00

Zbadaj skład chemiczny wody, którą pijesz
Odbiór próbek wody
namiot Uniwersytetu Rolniczego lub przed wykładem pt. Wpływ metali ciężkich na zdrowie człowieka (godz.9.30), al. Mickiewicza 24/28, s.120 (liczba próbek do analizy ograniczona)
Wyniki
Wynik analiz popranej próbki przesłany zostanie na podany adres mailowy po 25 maja lub będzie go można odebrać w laboratorium Katedry Melioracji
i Kształtowania Środowiska, pokój 530, al. Mickiewicza 24/28

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-17.00

Zwierzęta w lesie
- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki)
- piramida pokarmowa w lesie
- pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)
- „Ptasi wirtuozi”(obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

Wydział Leśny

12.00 i 15.00

Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci
i młodzieży

Wydział Leśny

11.00-17.00

Co powinniśmy wiedzieć o roślinach:
- jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka?
- warzywa i zioła – atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie
- zjawisko allelopatii
- badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw
- test na witaminę C
- zjawisko chemotropizmu korzeni
- właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców – jak to zobaczyć?
- jak produkuje się rośliny w probówkach?

Wydział Ogrodniczy

11.00-17.00

Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych

Wydział Ogrodniczy

11.00-17.00

Biopaliwa:
- otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny)
- badanie bioestrów rzepakowych
- biomasa jako paliwo alternatywne
- badania mikroskopowe materiałów biologicznych
z wykorzystaniem technik komputerowych

Wydział Agroinżynierii

11.00-13.00

Spróbuj nowych produktów spożywczych:
- degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych

Wydział Technologii Żywności

13.00-17.00

Zobacz jakie produkty otrzymuje się ze zbóż
- rodzaje zbóż i uzyskiwanych z nich przetworów

Wydział Technologii Żywności

11.00-17.00

Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie:
- izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną"
- zdrowe bakterie
- techniki histologiczne w diagnostyce
- biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

SOBOTA, 17 maja 2008

11.00-17.00

Świat roślin uprawnych:
- prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki)
- modny orkisz
- dżdżownica nie tylko na ryby dobra
- niewidzialny świat mikrobów
- rezonans motylkowatych
- mikrostruktura żywności
- czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło
- a może plastik z ziemniaków?

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

13.00,
14.30 i 16.00

Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny

11.00-17.00

Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki:
- zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.)
- „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu
- jak wykluwa się pisklę
- „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki)

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

11.00-12.00
12.00-14.00
14.00-16.00

Gleba
- grunty budowlane naturalne i antropogeniczne
- przykłady zastosowania geosyntetyków
w budownictwie ziemnym
- rekultywacja terenów zdegradowanych

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-17.00

Wszystko o nawigacji
- zobacz Rynek Główny z lotu ptaka
- nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga?

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji

11.00-17.00

Zwierzęta w lesie
- eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki)
- piramida pokarmowa w lesie
- pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków)
- „Ptasi wirtuozi” (obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt

Wydział Leśny

12.00 i 15.00

Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci
i młodzieży

Wydział Leśny

11.00-17.00

 

Co powinniśmy wiedzieć o roślinach:
- jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka?
- warzywa i zioła - atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie
- zjawisko allelopatii
- badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw
- test na witaminę C
- zjawisko chemotropizmu korzeni
- właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców - jak to zobaczyć?
- jak produkuje się rośliny w probówkach?

Wydział Ogrodniczy

11.00-17.00

Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych

Wydział Ogrodniczy

11.00-17.00

Biopaliwa:
- otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny)
- badanie bioestrów rzepakowych
- biomasa jako paliwo alternatywne
- badania mikroskopowe materiałów biologicznych
z wykorzystaniem technik komputerowych

Wydział Agroinżynierii

11.00-13.00

Spróbuj nowych produktów spożywczych:
- degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych

Wydział Technologii Żywności

11.00-17.00

Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie:
- izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną"
- zdrowe bakterie
- techniki histologiczne w diagnostyce
- biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych

Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe

 

ESTRADA

 

CZWARTEK, 15 maja 2008

GODZINA

 

ORGANIZATOR

14.30

Studencki Zespół Góralski UR „Skalni”

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

PIĄTEK, 16 maja 2008

11.00

Zespół Sygnalistów Myśliwskich UR „Hagard”

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

13.15

Cheerleaderki UR

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

14.00

Zespół KARRRMA

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie