CZWARTEK, 15 maja 2008 |
GODZINA | | ORGANIZATOR |
11.00-17.00 | Świat roślin uprawnych: - prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki) - modny orkisz - dżdżownica nie tylko na ryby dobra - niewidzialny świat mikrobów - rezonans motylkowatych mikrostruktura żywności - czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło - a może plastik z ziemniaków? | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
13.00, 14.30 i 16.00 | Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
11.00-17.00 | Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki: - zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.) - „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu - jak wykluwa się pisklę - „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki, szczury) | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
11.00-17.00 | Powietrze - pomiary elementów meteorologicznych - pomiary zapylenia atmosfery - pomiary natężenia hałasu | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00 - 17.00 | Wszystko o nawigacji - zobacz Rynek Główny z lotu ptaka - nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga? | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00-17.00 | Zwierzęta w lesie - eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki) - piramida pokarmowa w lesie - pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków) - „Ptasi wirtuozi” (obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt | Wydział Leśny |
12.00 i 15.00 | Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Leśny |
11.00 - 17.00 | Co powinniśmy wiedzieć o roślinach: - jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka? - warzywa i zioła - atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie - zjawisko allelopatii - badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw - test na witaminę C - zjawisko chemotropizmu korzeni - właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców - jak to zobaczyć? - jak produkuje się rośliny w probówkach? Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych | Wydział Ogrodniczy |
11.00-17.00 11.00-17.00 | Biopaliwa: - otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny) - badanie bioestrów rzepakowych - biomasa jako paliwo alternatywne - badania mikroskopowe materiałów biologicznych z wykorzystaniem technik komputerowych | Wydział Ogrodniczy Wydział Agroinżynierii |
11.00-13.00 | Obejrzyj pożyteczne mikroorganizmy: - mikroskopowa prezentacja mikroorganizmów wykorzystywanych w technologii żywności - degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych | Wydział Technologii Żywności |
11.00-17.00 | Sprawdź swoje zmysły i stan odżywienia - ocena stanu odżywiania ludzi na podstawie pomiarów antropometrycznych - ocena wrażliwości sensorycznej na podstawie wybranych testów - pomiar kwasowości (pH) napojów jako wskaźnik ich jakości | Wydział Technologii Żywności |
11.00-17.00 | Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie: - izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną" - zdrowe bakterie - techniki histologiczne w diagnostyce - biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych | Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe |
PIĄTEK, 16 maja 2008 |
11.00-17.00 | Świat roślin uprawnych: - prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki) - modny orkisz - dżdżownica nie tylko na ryby dobra - niewidzialny świat mikrobów - rezonans motylkowatych - mikrostruktura żywności - czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło - a może plastik z ziemniaków? | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
13.00, 14.30 i 16.00 | Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
11.00-17.00 | Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki: - zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.) - „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu - jak wykluwa się pisklę - „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki, szczury) | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
11.00-17.00 11.00-13.00 13.00-15.00 15.00-17.00 | Woda - model poglądowy oczyszczalni ścieków opartej na osadzie czynnym - pomiary biochemicznego zapotrzebowania tlenu BZT5 - analizator przepływowy do oceny chemicznych parametrów jakości wody - model poglądowy do pomiaru parametrów ruchu wody | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00-17.00 | Wszystko o nawigacji - zobacz Rynek Główny z lotu ptaka - nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga? | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
13.00-15.00 | Zbadaj skład chemiczny wody, którą pijesz Odbiór próbek wody namiot Uniwersytetu Rolniczego lub przed wykładem pt. Wpływ metali ciężkich na zdrowie człowieka (godz.9.30), al. Mickiewicza 24/28, s.120 (liczba próbek do analizy ograniczona) Wyniki Wynik analiz popranej próbki przesłany zostanie na podany adres mailowy po 25 maja lub będzie go można odebrać w laboratorium Katedry Melioracji i Kształtowania Środowiska, pokój 530, al. Mickiewicza 24/28 | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00-17.00 | Zwierzęta w lesie - eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki) - piramida pokarmowa w lesie - pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków) - „Ptasi wirtuozi”(obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt | Wydział Leśny |
12.00 i 15.00 | Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Leśny |
11.00-17.00 | Co powinniśmy wiedzieć o roślinach: - jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka? - warzywa i zioła – atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie - zjawisko allelopatii - badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw - test na witaminę C - zjawisko chemotropizmu korzeni - właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców – jak to zobaczyć? - jak produkuje się rośliny w probówkach? | Wydział Ogrodniczy |
11.00-17.00 | Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych | Wydział Ogrodniczy |
11.00-17.00 | Biopaliwa: - otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny) - badanie bioestrów rzepakowych - biomasa jako paliwo alternatywne - badania mikroskopowe materiałów biologicznych z wykorzystaniem technik komputerowych | Wydział Agroinżynierii |
11.00-13.00 | Spróbuj nowych produktów spożywczych: - degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych | Wydział Technologii Żywności |
13.00-17.00 | Zobacz jakie produkty otrzymuje się ze zbóż - rodzaje zbóż i uzyskiwanych z nich przetworów | Wydział Technologii Żywności |
11.00-17.00 | Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie: - izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną" - zdrowe bakterie - techniki histologiczne w diagnostyce - biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych | Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe |
SOBOTA, 17 maja 2008 |
11.00-17.00 | Świat roślin uprawnych: - prezentacja roślin uprawnych (bulwy, kłosy, nasiona, owoce, sadzonki) - modny orkisz - dżdżownica nie tylko na ryby dobra - niewidzialny świat mikrobów - rezonans motylkowatych - mikrostruktura żywności - czym żywią się rośliny zielone? – spójrz na światło - a może plastik z ziemniaków? | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
13.00, 14.30 i 16.00 | Rozpoznawanie nasion zbóż i roślin uprawnych – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
11.00-17.00 | Zwierzęta, zwierzątka, zwierzaki: - zwierzęta hodowane w terrarium (kolekcja węży, pająków ptaszników itp.) - „Czyje to jajo” – kolekcja jaj drobiu - jak wykluwa się pisklę - „nowe” zwierzęta domowe (fretki, norki) | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
11.00-12.00 12.00-14.00 14.00-16.00 | Gleba - grunty budowlane naturalne i antropogeniczne - przykłady zastosowania geosyntetyków w budownictwie ziemnym - rekultywacja terenów zdegradowanych | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00-17.00 | Wszystko o nawigacji - zobacz Rynek Główny z lotu ptaka - nawigacja satelitarna – czy na pewno pomaga? | Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji |
11.00-17.00 | Zwierzęta w lesie - eksponaty zoologiczne (owady, ptaki, ssaki) - piramida pokarmowa w lesie - pokarm ptaków (pokaz oznaczania składu pokarmu ptaków) - „Ptasi wirtuozi” (obraz + dźwięk) nauka rozpoznawania tropów i śladów zwierząt | Wydział Leśny |
12.00 i 15.00 | Rozpoznawanie ptaków i ssaków – konkurs dla dzieci i młodzieży | Wydział Leśny |
11.00-17.00 | Co powinniśmy wiedzieć o roślinach: - jaka to roślina i jak odróżnić jodłę od świerka? - warzywa i zioła - atrakcja ogrodów i prozdrowotne znaczenie - zjawisko allelopatii - badanie zawartości azotanów w wodach mineralnych oraz w sokach owoców i warzyw - test na witaminę C - zjawisko chemotropizmu korzeni - właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców - jak to zobaczyć? - jak produkuje się rośliny w probówkach? | Wydział Ogrodniczy |
11.00-17.00 | Zostań projektantem ogrodów – zabawa dla najmłodszych | Wydział Ogrodniczy |
11.00-17.00 | Biopaliwa: - otrzymywanie biopaliwa z rzepaku (pokaz laboratoryjny) - badanie bioestrów rzepakowych - biomasa jako paliwo alternatywne - badania mikroskopowe materiałów biologicznych z wykorzystaniem technik komputerowych | Wydział Agroinżynierii |
11.00-13.00 | Spróbuj nowych produktów spożywczych: - degustacje tradycyjnych i nowych produktów spożywczych oraz produktów wytworzonych przy zastosowaniu nowoczesnych metod w laboratoriach wydziałowych | Wydział Technologii Żywności |
11.00-17.00 | Biotechnologia w kuchni, ogrodzie i medycynie: - izolacja DNA z owoców i warzyw metodą "kuchenną" - zdrowe bakterie - techniki histologiczne w diagnostyce - biotechnologia w otrzymywaniu różnych odmian roślin uprawnych | Biotechnologia – Studia Międzywydziałowe |